Opět začínáme cestovat, nákup cestovního pojištění stoupl trojnásobně

Po více než dvou letech globální pandemie koronaviru se svět pomalu otevírá turistům a rekreanti mohou víceméně bez omezení navštěvovat své oblíbené destinace. Celosvětový lockdown přepsal statistiky iv pojišťovnách. Největší pojišťovna na trhu zaznamenala v roce 2020 pokles zájmu o cestovní pojištění až o 56 procent oproti předkoronovému roku 2019.

Statistiky zájmu o nákup cestovního pojištění kopírují statistiku pojistných událostí, když v roce 2020 klesl v Allianz – Slovenské pojišťovně počet škod z cestovního pojištění na 3 407, což je o 58 procent méně než v předchozím roce.

V loňském roce bylo jak informuje pojišťovna Allianz dokonce škod v cestovním pojištění o 76 procent méně než v období před pandemií. Za všechny škody v cestovním pojištění v loňském roce vyplatil Allianz 937 tisíc eur, přičemž v roce 2019 náklady za tyto škody převýšily 4,2 miliony eur.

O tom, že loni byl v cestování poměrně omezený, svědčí i počty pojistných událostí hlášené z jednotlivých destinací. „Dokud nám klienti hlásili nejvíce škod z dovolených v Turecku, Řecku či Chorvatsku, loni to bylo právě ze Slovenska a České republiky, ale paradoxně iz Austrálie, kde jsou lidé většinou na dlouhodobějších studijních či pracovních pobytech,“ vysvětluje ředitel odboru likvidace Allianz Milan Rajec.

I během pandemie utrpělo několik rekreantů v zahraničí vážnější úrazy či nemoci. „Největší pojistnou událostí v posledních dvou letech bylo trávicí onemocnění ve Španělsku, kde jsme za ošetření a léčbu klienta uhradili 55 tisíc eur. V dalším případě klient při jízdě na motorce v Thajsku utrpěl nehodu a zranil si obě nohy. Náklady za léčbu dosáhly téměř 44 tisíc eur. Další klient si při nehodě na motorce v Indonésii zlomil klíční kost. Účet v nemocnici přesáhl 17 tisíc eur,“ uvádí M. Rajec. Allianz za poslední dva roky eviduje i několik účtů v desítkách tisíc eur za zájezdy, které byly stornovány v důsledku onemocnění Covid-19.

Slováci se více více pojišťují
O tom, že cestování na dovolenou se pomalu dostává zpět do starých kolejí svědčí zájem o cestovní pojištění. „Za první čtyři měsíce letošního roku evidujeme nárůst online nákupu cestovního pojištění až o 234 procent oproti stejnému období předchozího roku,“ uvádí mluvčí Allianz Lucia Strnad Muthová.

Vlakem do Chorvatska přímo ze Slovenska. Do zavazadla si můžete přibalit auto, motorku či pejska
Při cestě do zahraničí Murthová doporučuje rekreantům uzavřít si komplexní cestovní pojištění, tedy pojištění léčebných výloh, úrazu, zavazadel, odpovědnosti za škodu a doplňkových asistenčních služeb. Cena komplexního cestovního pojištění pro dospělého v rámci Evropy, včetně Turecka je v Allianz 1,73 eur na den. „Velkou výhodou pro klienta je, že v Allianz má neomezené krytí léčebných výloh v cestovním pojištění, to znamená, že za něj v případě úrazu či nemoci uhradíme účet v jakékoli výši. Je to užitečné zejména při cestách do zámoří, neboť při vážnějších nehodách a dlouhodobých hospitalizacích. v USA či Kanadě, se účty nejednou pohybují ve statisících eur,“ uzavírá L. Strnad Muthová

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram